آشنایی با تکنیک های مدیتیشن
تکنیک هایی که در زیر به آن ها اشاره می شود برگرفته از بوداییان تبت و برمه می باشد. هرچند اسامی برخی از آن ها تغییر یافته تا قابل درک تر باشند. بطور عمده هشت تکنیک که تلفیقی از تکنیک های آرامش (ساماتا) و تکنیک های درون بینی (ویپسانا) می باشد، در دوره های سلامت فول بکار گرفته شده است.
تعاریف زیادی برای مدیتیشن بیان شده ولی در اینجا، ما از آن به عنوان یک تمرین برای پرورش احساس نوع دوستی، و بیدار کردن آگاهی، به عنوان پیش نیازهایی برای یک زندگی سالم و شاداب نگاه می کنیم. و از طریق تکنیک هایی که در زیر بیان شده سعی در دستیابی به ایجاد یک ثبات و آرامش در ذهن هستیم که در طول زمان به دست خواهد آمد.
تکنیک توجه متمرکز
این حالت از مدیتیشن نسبتا ساده است، زیرا از نفس های ما به عنوان شئ تمرکزی استفاده میکند تا توجه را متمرکز کند؛ تا ذهن را لحظه به لحظه با آگاهی گره بزند. متوجه شدید که حواستان پرت شده؟ به سادگی به نفس ها برگردید.
تکنیک اسکن بدن
به طور معمول وقتی ذهن ما در حال جست و خیز از جایی به جای دیگر است، بدن در حال انجام کاری است، یا برعکس. این تکنیک برای همگام سازی بدن و ذهن از طریق یک اسکن ذهنی به کار می رود. اسکن از بالای سر تا نوک انگشتان پا. نور یک دستگاه فوتوکپی را درنظر بگیرید که از بالای سر شما تا پایین حرکت می کند و اطلاعات احساسات، ناراحتی ها، تنش ها یا گرفتگی های بدن شما را به ذهن شما ارسال می کند.
تکنیک یادداشت برداری ذهنی
چه شما دارید روی نفس ها تمرکز می کنید و چه فقط یک جای ساکت نشسته اید، این تکنیک به طور مشخص روی توجه کردن به اینکه چه چیزی باعث حواس پرتی ذهن می شود، تمرکز دارد. در واقع یک یادداشت برداری سریع می کنیم از چیزی که حواس ما را پرت می کند و باعث می شود از نفس ها (یا هر چیز دیگری که مرکز توجه ما در طول تمرین است) دور شویم. از آن احساس یک یادداشت ذهنی برمی داریم تا آگاهی را به ذهن خود برگردانیم، کمی فضا ایجاد کنیم (فضایی برای هیچ کاری نکردن و هیچ فکری نکردن)، بتوانیم افکار را رها کنیم، و در مورد الگوی رفتاری (نحوه عملکرد) افکار تمایلات و شرایط ذهنی خودمان بیشتر آگاه شویم.
تکنیک تصویرسازی (تجسم)
این تکنیک از مدیتیشن شما را دعوت می کند تا تصویری از شخصی یا چیزی در ذهن خود ترسیم کنید. (ضرورتا به جای نفس ها، یک تصویر در ذهن شما جایگزین می کنیم تا به عنوان شئ مورد تمرکز قرار بگیرد.) این کار برای برخی کمی چالش برانگیز است، اما در حقیقت تفاوتی با یادآوری صورت یک دوست قدیمی که به خوبی به خاطر نمیآوریم (و فقط یک تصویر ذهنی از آن می سازیم) ندارد. با ساختن یک تصویر نیمه مشخص (از یک شئ ذهنی که شاید وجود خارجی ندارد یا ما آن را ندیده ایم)، نه تنها به تماشای ذهن می نشینیم، بلکه تمام احساسات جسمانی را نیز درک می کنیم.
تکنیک مهربانی مهربانانه
تمرکز روی تصویر افراد مختلف اساس و ضرورت این تکنیک است. (مهم نیست که آن ها را بشناسیم یا خیر، یا آن ها را دوست داریم یا نداریم.) ابتدا انرژی مثبت و آرزوهای خوب را به سمت خودمان نشانه گرفته و سپس مثل اثر موجی (با ایجاد یک ضربه یا حرکت در آب، موجی به سوی دیگر تشکیل میشود) اینک انرژی مثبت را به سمت دیگران ارسال می کنیم، که کمک می کند از احساسات نا-شادی که داریم رها شویم. در ادامه بیشتر درمورد این تکنیک توضیح خواهیم داد و با ارائه نمونه هایی شما را به این تکنیک دعوت خواهیم کرد.
تکنیک نوع دوستی ماهرانه
مشابه تکنیک مهربانی، این تکنیک هم شامل تمرکز روی یک شخص می شود که شما می شناسید یا دوست می دارید و نسبت به او احساسات یا توجه قلبی دارید. با باز کردن قلب و ذهنمان برای منفعت رساندن به بقیه، این فرصت را داریم تا احساس شادی را در ذهن خودمان گسترش دهیم.
تکنیک استراحت دادن آگاهی
به جای تمرکز روی نفس یا تجسم کردن، این تکنیک شامل استراحت (آزادی) مطلق ذهن می باشد. افکار ممکن است وارد ذهن شوند ولی به جای اینکه حواس شما را پرت کنند و شما را از همین لحظه در زمان حال دور کنند، به سادگی محو خواهند شد. هر زمان فکری شما را به خود مشغول کرد، رهایش کنید و فقط، باشید.
تکنیک انعکاس
این تکنیک شما را با یک پرسش مواجه می کند. سوالی مثل اینکه «شما از وجود چه چیزی بسیار خوشحال و قدردان هستید ؟» (دقت کنید که اگر از خودتان در جایگاه دوم شخص سوال بپرسید -تو- باعث بی انگیزه شدن بخشی از ذهن برای پاسخگویی خواهد شد.) در طول این تمرین و در مدت پاسخ دادن به این سوال، از احساسات خود آگاه باشید نه از افکاری که در این مدت پدید می آیند و به سوال به طور شفاف پاسخ دهید.
انواع مدیتیشن
کسانی که در زمینه مدیتیشن تجربه بالایی دارند همگی قبول دارند که تمرین مدیتیشن به طور روزانه فواید چشمگیری برای سلامت ذهن و جسم خواهد داشت.
ولی یک چیزی که بر آن اتفاق نظر ندارند؟ موثرترین نوع مدیتیشن. و این هم بخاطر این است که برای هر کسی فرق می کند. علاوه بر این، صدها تکنیک برای مدیتیشن معرفی شده که هر کدام از یک سنت، فرهنگ یا ادیان مختلف برآمده. پس یک قرارداد جهانی وجود ندارد که تعیین کند کدام شیوه بهترین است، این به سلیقه فردی خود ما بر میگردد که کمک می کند تا آن شیوه یا شیوه هایی که برای ما بهترین جواب را می دهند انتخاب کنیم.