مدیتیشن و ظهور کمپانی اپل
زمانی که استیو جابز 19 ساله از کالجِ Reed آمریکا انصراف داد و قصد سفر به هندوستان کرد، نه خود او و نه هیچ شخص دیگری فکرش را نمی کرد که یک سیب گاز زده به زودی در دستان همه مردم قرار خواهد گرفت.
جابز در هندوستان به دیدار استاد خود، شونریو سوزوکی رفت و آنجا با فلسفه ی فضای باز ذهن و مدیتیشن آشنا شد. جایی که استادش او را با «اتوگاوا» (یکی از شاگردانش) ارتباط داد و جابز همواره با او در ارتباط بود و هر از چند گاهی با هم به خلوت برای مدیتیشن می رفتند و این فقط شروع ماجرا بود. ماجرایی که جابز را در پروسه ی شناخت خودش پیش برد.
اما جابز حتی بعد از راه اندازی اپل و دستیابی به موفقت خیره کننده، آنقدر علاقمند به مدیتیشن بود که قصد سفر به ژاپن را کرد تا عمیق تر به تمرین بپردازد. ولی اتوگاوا به او یادآوری کرد که در کالیفرنیا کارهای مهمی دارد و می تواند تماریناش را در همانجا نیز پیش ببرد.
جابز تأثیر مدیتیشن را برای مارک آیزاکسون اینطور تعریف کرد:
اگر بنشینی و فقط تماشا کنی، خواهی دید که چقدر ذهنت بیقرار است. اگر سعی کنی که آرامش کنی، این تلاش فقط همه چیز را بدتر می کند. ولی با مدیتیشن به مرور زمان می توانی آرامَش کنی و زمانی که اینطور شود، فضایی برای بهتر شنیدن و بهتر دیدن باز می شود.
این همان زمانیست که استعداد (و غریزه) شما شروع به شکوفایی می کند و شما همه چیز را شفاف تر می بینید و در عمق «زمان حال» غرق می شوید. ذهنتان آرام می گیرد و فضای وسیعی را «در لحظه» می بینید. خیلی خیلی بیشتر از چیزی که قبلاً می دیدید خواهید دید و این یک دیسیپلین است که باید برای آن تمرین کنید.
اما جابز از مدیتیشن و سادگی آن نه فقط برای درون بینی و بهبود ذهن خود، بلکه در تجارت جهانی استفاده کرد. جابز که اغلب فردی ناسازگار و سنت شکن بود، وقتی با پیشنهاد بازاریابان برای تحقیقات بازار (Market research) مواجه شد، دست رد به سینه ی آن ها زد و در عوض، با بالا بردن امپاتی (احساس درک دیگران) در خود، نیازهای مشتریانش را به خوبی شناخت، حتی بهتر از آن حد که خود مشتریان می شناختند. حتماً این جمله از جابز را شنیده اید: «مشتریان نمی دانند چه می خواهند، ما به آنها می گوییم که چه می خواهند.»
سریعترین راه برای تقویت امپاتی (درک احساس دیگران) چیست؟ قرن ها گذشت و نتیجه مطالعات بسیاری بررسی شد تا پاسخ این سؤال داده شود؛ مدیتیشن.
با تمام این تفاسیر، جابز یک چیز را نمی دانست. مدیتیشن فقط شما را مدیر بهتر و فرد آرام تری نمی کند. مدیتیشن به معنای علمی باعث می شود مغز شما جوان شود.
مغز انسان در حالت عادی با گذر زمان رو به زوال می رود. اما وقتی استیو جابز در 56 سالگی از دنیا رفت مغز او فقط 27 سال داشت. تکنولوژی اسکن مغزی افشا کرده که افزایش سن می تواند باعث کوچک شدن مغز شود. رشته های عصبی شکسته می شوند و منجر به بزرگ شدن حفره های مغزی-نخاعی می شوند که این امر حتی منتهی به ایجاد حفره هایی در مغز می شود. تا جاییکه هر فرد ممکن است تا 40 درصد از نورون های ضروری مغز را از دست بدهد (پارکینسون).
اما شما نگران نباشید. چون مدیتیشن برای بازسازی تخریب های مغزی تأثیر خودش را به طور کاملاً علمی اثبات کرده. تأثیری که می تواند سن مغز شما را تا ۲۵ سال جوان تر از سن شناسنامه تان کند.
از آنجاییکه استیو جابز هم یک مدیتیتور مستمر بوده، در زمان نزدیک به مرگش در سن 56 سالگی، به همان اندازهی 20 سالگی خلاق بوده، و این را می توان از کیفیت کارهای او در سالهای پایانی کارش به خوبی فهمید.
۳ چیز که جابز از طریق مدیتیشن فهمید
۱. شنیدن صدای درون
«زمان هر کس محدود است، پس آن را در زندگی دیگران هدر ندهید. مطمئن باشید که صدای نظرات دیگران بر صدای درونیتان غلبه نمی کند، تنها چیزی که اهمیت دارد این است که غریزه و ذهن خود را دنبال کنید. شما پیش از این هم می دانید که چه میخواهید و هر چیزی به جز آن، اولولیت دوم است.»
این بخش از سخنرانی جابز در سال ۲۰۰۵ بعد از جراحی موفق پانکراس و رهایی از مرگ بود.
۲. شناخت زیبایی در سادگی
«تکامل این نیست که دیگر نتوان چیزی اضافه کرد، بلکه زمانیست که دیگر چیزی برای حذف کردن نمانده.» جابز نه تنها در طراحی محصولات بلکه در زندگی شخصی نیز به شدّت به سادگی در طراحی اعتقاد و وسواس داشت تا جاییکه دکور کردن منزل خودش را تا ماه ها به تأخیر میانداخت تا بتواند بهترین ایده ها را اجرا کند. سادگی ای که از مفهوم فضای باز ذهن و مدیتیشن برخاسته.
۳. ساختار شکنی متعارف در تمام سنین
جابز همواره برخلاف موج افکار عمومی شنا می کرده و حتی علیرغم شکست های مختلفی که در زندگی با آن ها مواجه شد، همواره انعطاف در ایده پردازی و تجربه ی نوآوری های تازه را از خود نگرفت. خودش این چنین می گوید:
«مردم با گذر عمر، در مسیرهایشان محصور می شوند. ذهن ما مثل یک کامپیوتر است. افکار یک الگو می سازند که ذهن در آن قدم برمی دارند. مثل یک شیار می ماند که نمی شود از آن خارج شد. تعداد کمی هستند که می توانند شیارهای جدیدی بسازند که با دیدگاه و ارزش های فعلی متفاوت باشد.
حقایق جالب درباره جابز و مدیتیشن
موس های اپل، از ساده ترین هنر مربوط به ذن که یک دایره ی کشیده شده با دست می باشد ایده گرفته است.
زمانی که جابز از دنیا رفت، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: «تو دستی به دنیای بدریخت تکنولوژی کشیدی و آن را زیبا کردی.»
و ما می توانیم از مدیتیشن و ذِن نیز به خاطر زیبایی و سادگی گجت ها (لوازم الکترونیکی) امروزی تشکر کنیم.
ایده ی ساخت فروشگاه های تمام شیشه ای اولین بار توسط استیو جابز و برگرفته از همین فلسفه ی ساده سازی مدیتیشن ثبت و اختراع شد. و امروزه در سراسر دنیا فروشگاه های بسیاری را می بینیم که نمای تمام شیشه ای دارند.
شما نیز می توانید همین امروز تمرینات مقدماتی مدیتیشن خود را شروع کرده و پا به دنیای آرام و خلاقِ درون بگذارید، با ابتدای راه مدیتیشن در اپلیکیشن سلامتفول شروع کنید